Expansion
 
 

Expansion

In keeping with our commitment to improve the health of the community, Mease Countryside Hospital is responding to the area’s growth with a major expansion and renovation plan. Designed to create continuous platforms of care that support clinical excellence, our goal is to improve patient-centered care and the family experience as well as increase private patient rooms.

The major expansion includes a new 4-story tower and a parking garage. This expansion cost will total $156 million.

Progress Update

Our Parking Garage Is Topped Off

We recently celebrated the "topping off" of the first phase of our expansion and renovation. The last concrete panel has been set into place, and the team will now be working on completing the various interior and exterior components of the garage, including elevators, mechanical and electrical systems, plumbing, railings, signage and decorative screening for the stairs. The garage will feature 950 parking spaces with an elevated pedestrian walkway crossing Mease Drive to create a more connected hospital campus. Completion is expected in early 2019.

Please see the bottom of this page for updated photos.

New Tower

The second stage of the expansion will feature a four-story patient tower, increasing the number of private hospital rooms from 31 percent to 82 percent. The new tower will include:

  • 70 private patient rooms
  • 30-bed observation unit adjacent to the Emergency Room
  • Critical care services combined into one cohesive unit with eight additional progressive care facilities
  • Women’s care increasing number of patient rooms and more Level II Neonatal Intensive Care beds
  • Inpatient and outpatient surgical services aligned into one space
  • Expanded inpatient pharmacy
  • New outpatient chemotherapy and infusion services
  • New endoscopy unit

Patient and visitor comfort is also part of the design with an outdoor courtyard with dining and seating areas, a children’s play space and a water feature offering visitors with a relaxing area that incorporates natural elements.


Mease Countryside Hospital new parking garageMease Countryside Hospital new parking garage
Mease Countryside Hospital new parking garageMease Countryside Hospital new parking garage